Пътека на здравето

Пролетният сезон е чудесно време за реализиране на свежи идеи. На 07.04.2011 г. учителите Димитринка Христова и Маргарита Григорова от XIII – то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Перник, заедно с Началника на Районна служба пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) – гр. Перник Александър Джартов и инспектор „ДПК” Кирил Христов, както и експерти от Дирекцията на Природен парк „Витоша“, официално представиха „Пътеката на здравето”, която се намира в местността Селимица.

Идеята за създаване на Пътека на здравето сред природата идва от г-жа Димитринка Христова. Учителката по физическо възпитание и спорт към XIII – то ОУ, гр. Перник споделя свежото хрумване с колеги и всички съвместно намират финансови партньори и подкрепа от страна на РСПБЗН – Перник.

Ентусиазмът на учителите се предава на децата от 6 до 8 клас на училището и така, учители и ученици започват изграждането на пътеката.

Работата е изцяло съгласувана и подкрепена от ръководството на ДПП Витоша, както и от експертите към дирекцията. Мястото за изграждане на Пътеката на здравето е определено с помощта на служителите в ДЛС „Витошко – Студена”.

Като резултат от усърдието на децата и учителите се създава тази алея, която представлява място, където човек може да усети природата по много нетрадиционен начин, а именно като ходи бос! Идеята е посетителите да почувстват по-осезателно допира с природата, като преминават боси през различни „препятствия” – пътечка от дървени пънчета, ходене по подредени камъни, по които е много приятно да се върви, когато са затоплени от слънцето. Едно от удоволствията за по-смелите и палавите е джапането в кал, но веднага след това идва ред на вирче, което децата специално са преградили с бент и там измиват калните следи. Дънер от паднало дърво е идеалното място за почивка след калянето и джапането. След почивката човек може да продължи разходката и да премине през меката и приятна за ходене пътечка от мъх.

Ефектът от целия труд са усмивките на децата и „събирането” на здраве от природата!

По Пътеката на здравето се върви около километър и половина, като маршрутът е лек и подходящ за деца.

Господата Кирил Христов и Александър Джартов обещаха, че работата по съвместния проект ще продължи и в бъдеще.

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content