Резултатите от инициативата „Да изчистим България заедно“

Хиляди доброволци от всички възрасти участваха в инициативата „Да изчистим България заедно“. Тази година, по данни от 4-ти юни, в 19.00 ч. от територията на цялата страна са събрани 3701 тона боклук.

Най-много сметища са почистени в Софийска област (135), Търговище (109) и Русе (92). Най-голямо количество е отчетено от София – 660 т, следвано от Пловдив – 458 т и  Варна – 380 тона. Както винаги, децата се включиха с огромно желание в инициативата.

Акцентът беше почистването на защитените територии. На Витоша се обособиха общо 5 пункта, където служители на парковата администрация раздаваха чували и ръкавици на желаещите да участват в почистването.  Събраните отпадъци по пунктове се следните:

  • м. Златни мостове – 70 човека от DHL/8 куб. м;
  • хижа „Момина скала“ – 20 човека/12 куб. м;
  • м. Бялата вода – 60 човека/0,5 куб. м;
  • м. Дендрариума (Национален ученически екопарламент) – 50 човека/0,5 куб. м;
  • кв. Симеоново – 10 човека/3 куб.м.

Общото количество на събраните и извозени отпадъци от 5-те пункта е 24 куб. м, а в почистването се включиха 210 доброволеца. Като постижение отчитаме премахването на старите контейнери с боклуци до х. „Родина“ и до паркинга в м. Златни мостове.

Дирекцията на Природен парк „Витоша“ благодари на всички доброволци за вложеното време и усилия да направят любимата ни планина по-чиста!

Очакваме ви и догодина!

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content