НОВИНИ

Реновиране на стълбова маркировка по маршрута Боснек-Живата вода-Меча чешма

Служителите от Изпълнителна агенция по горите и Дирекция на Природен парк „Витоша“,  работиха усилено за възстановяването на туристическата стълбова маркировка по маршрута с. Боснек – местност Меча чешма. Доброволците разкастриха, подготвиха и боядисаха част от коловете.

Маршрута от село Боснек до местността Меча чешма дава възможност на туристите да опознаят красивата южна част на планината, да посетят местността Живата вода, която се намира в близост до маршрута, или да се разходят в района на най-дългата пещера в България – Духлата. Продължителността на прехода от Боснек до м. Меча чешма е около 3 часа. Участъкът от селото до м. Живата вода е лек и подходящ за деца.

По този маршрут е и част от Алеята на карста, която започва от покрайнините на с. Боснек, изкачва се на север, срещу течението на река Добри дол – десен приток на река Струма, продължава на запад, а после на юг и завършва отново в с. Боснек. По протежението й са поставени  информационни табла, които запознават туристите с природното и културно богатство на района, както и със специфичните природни местообитания на Боснешкия карстов район.

Работата по маркировката продължава, очакваме да се включат и други доброволци и ентусиасти.

Благодарим на всички за положения труд!

Skip to content