НОВИНИ

Седмица на гората в Националния археологически музей

Близо 50 деца от 61 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ участваха в инициативата на Дирекцията на Природен парк „Витоша“ и Националния археологически музей „Горските божества през вековете“, посветена на Седмицата на гората.

Лекторите от музея запознаха третокласниците с духовната култура на племената и народите, населявали днешните български земи. Те научиха за оцеляването на човека и как са създадени първите сечива, с които хората са започнали да обработват земята си. Това откритие е променило техния живот и именно с такаа са започнали да влияят върху заобикалящата ги среда.

Децата успяха да видят интересни находки от археологически обекти, доказващи, че по нашите земи е имало развити цивилизации, чийто богове са свързани с различни природни явления и стихии. Хората почитали като богове слънцето, планините, реките и гората. Често ги изобразявали като съчетание от части от хора, животни и птици. С образите им украсявали различни предмети, стените в храмовете, дрехи, оръжия и накити.

В края на беседата децата научиха, че природата е важна за всяко едно поколение и трябва да се опазва. Лесовъди се наричат хората, които се грижат за опазването и стопанисването на горите и е добре да се доверим на техния опит и знания. Професията им е свързана с любов към природата и чувство за отговорност към нея и нейните богатства.

Skip to content