НОВИНИ

„Споделените игри“ дадоха старт на 24-часово благотворително бягане на Витоша

Днес бе даден старт на 24-часово благотворително бягане на Витоша. Символичното начало бе поставено на Игликина поляна по време на традиционните „Споделени игри“, в които деца в неравностойно положение заедно със своите връстници спортуваха и се забавляваха. Същинският старт бе след това в 14.00 ч. от Княжево и ще продължи до утре в 14 ч. по маршрут до Копитото и обратно. Всеки, който желае да подкрепи смелите бегачи и тяхната кауза, може да се включи с една или повече обиколки по трасето.

За четвърта поредна година „Споделените игри“ показаха, че Витоша е достъпна за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди. Над 150 деца се включиха в спортния празник, организиран от „София – европейска столица на спорта”, Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Национална спортна академия „Васил Левски“, спортен клуб „Вертикален свят“, Сдружение „ПараКидс“ и др.

Празникът бе открит от Андрей Ковачев – евродепутат и член на групата на ЕНП. Приветствия към участници и присъстващи отправиха още представители на Дирекция на Природен парк “Витоша”, сдруженията „Паракидс“ и Вертикален свят“, както и европейският юношески шампион по таекуондо Калоян Бинев – едно от лицата на инициатива „София – европейска столица на спорта“ за тази година. Всички те пожелаха на децата да се забавляват със спортните и туристически активности и благодариха за силната отдаденост на благородната кауза.

Цяла сутрин Игликина поляна бе огласяна от стотиците участници в „Споделените игри“, практикуващи 13 различни дисциплини, в които хора със специални нужди получаваха напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници. От ранна утрин капитаните на отделните отбори, доброволци, преподаватели в НСА и членове на асоциации на хората в риск подготвяха отделните спортни сетове, в които хора със специфични потребности получаваха напътствия и възможност да спортуват: тенис на маса, бадминтон, алпийски тролей, футбол, ориентиране,  бягане за незрящи с придружител, гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, работни ателиета, и др. Експертите от Дирекция на Природен парк „Витоша“ забавляваха децата с интересни лесовъдски игри, чрез които обогатиха познанията им за природата. Малчуганите получиха информационни материали-плакати, стикери, брошури от богатата витошка библиотека.

Споделените игри се превърнаха в една от хубавите традиции случващи се на Витоша.

Skip to content