Споделени игри на Витоша

„София – европейска столица на спорта“, Национална спортна академия „Васил Левски“ и Природен парк „Витоша“ организират тази събота уникален спортен празник на Игликина поляна. За втора поредна година „Споделените игри“ ще покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество.

Тази година традицията се продължава с програма от 12 вида спорт, игри и викторини, в които ще вземат споделено участие хора с увреждания. В организацията активно се включват Спортен клуб „Вертикален свят“ и Сдружение „Паракидс“. Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора с различен вид специални нужди. Наред с това – да се запознаят участниците в отделните спортни дейности с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора с увреждания.

Откриването на „Споделени игри 2020“ е предвидено за 10.30 ч. тази събота в местността Игликина поляна, където ще бъдат подготвени 12 сета за различни дисциплини, в които хора с физически увреждания ще получават напътствия и възможност да спортуват.

Събитието цели още социализация и интеграция на хора с увреждания чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активният начин на живот чрез спорт. Вече няколко години тече процеса по представяне и утвърждаване на специализиран център „Игликина поляна“ в ПП „Витоша“ за спорт в планината и благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма.

Ето и отделните активности в програмата на „Споделени игри 2020“:

Тенис на маса
Бадминтон
Алпийски тролей
Футбол
Ориентиране
Лесовъдни игри
Бягане за незрящи с придружител
Гимнастически и фитнес уреди
Дисккечър
Подвижни игри: голяма топка и др.
Работни ателиета
Щафета с жулиен колички

Очакваме ви – тази събота, 10.30 ч. на Игликина поляна на Витоша.

Skip to content