„Споделени игри“ събраха стотици на Витоша

На 18 май в местността Игликина поляна, в голям спортен празник със значим социален ефект се превърнаха първите „Споделени игри“. В празника участваха над 400 деца и младежи, които показаха своята социална ангажираност с помощта си за това хората в неравностойно положение да могат също да бъдат активни и да се занимават с физически упражнения.

Всички присъстващи имаха възможност да се включат в над 15 спортни и развлекателни активности – бадминтон, футбол, алпийски тролей, бягане за незрящи с придружител, гимнастически и фитнес уреди, дисккетчър, ориентиране, подвижни игри с голяма топка, лесовъдски игри, спортно катерене, теглене на въже, тенис на маса, туристически преход, хендбайк, щафета с жулиен колички, шахмат и др.

Празникът бе открит от евродепутата Андрей Ковачев, който благодари за силната отдаденост на благородната кауза. Инициаторът Дойчин Боянов от СК „Вертикален свят“, благодари на всички подкрепили инициативата и изрази надежда, че провеждането на „Споделените игри“ ще стане традиция. Директорът на ДПП „Витоша“ Ваня Рътарова, благодари на присъстващите, че застават зад кампанията на дирекцията „Витоша-достъпна за всички“, чиято основна цел е подобряване на качеството на живот, физическата и психическа дееспособност и социална интеграция на хората със специални нужди. Организационният секретар на „Фондация София –европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев обяви, че ще подарят един от специализираните уреди за двигателна активност за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат. Голямата цел на спортното мероприятие е заснемането и производството на кратък филм, който ще бъде предоставен и презентиран във всички училища в София, а по-късно и в страната. По този начин у децата и младежите ще се формира по-толерантно и ангажиращо отношение към хората с физически увреждания и техните проблеми в съвременното общество.

Силен интерес предизвика и позиционираната по време на празника на поляната, мобилна фотоизложба на „София – европейска столица на спорта“. Фотосите бяха на тема „85 години Витоша“, уникални снимки показват историята и богатството на планината.

Skip to content