НОВИНИ

Столична община продължава рехабилитацията на спортната и туристическа инфраструктура на Витоша

Днес бе представено извършеното по почистване и възстановяване на Симеоновските езера като част от Споразумението между Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Дирекция на Природен парк „Витоша“. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети мястото, където е извършено почистване и рехабилитация.

„Симеоновските езера са сред емблематичните природни феномени на Витоша и сред най-популярните и посещавани от столичани и гостите на града. Сега те вече са почистени и привлекателни, това стана възможно благодарение на дългосрочната „Програма за Витоша“ и „Споразумението“ за Витоша“, каза кметът Фандъкова. Двата документа бяха подписани на 9 юни 2020 г. и по тях тече усилена дейност вече втора година. „Въпреки, че Общината има малка собственост в планината, всяка година инвестираме в това Витоша да бъде привлекателна за многото посетители на природния парк. Тази година вложихме над 160 000 лв. в рехабилитация на туристическата инфраструктура, посочи също кметът. Освен изчистените от наноси Симеоновски езера, вече втори сезон се извършва подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша, което правим заедно с Дойчин Боянов. Табелите улесняват хората в планината и ги предпазва от изгубване. Възстановихме 11 чешми, навеси на спирки, заслони, обществени тоалетни, предстои изграждането на една детска площадка в местност „Бели брези“. Така подобряваме условията за разходна на софиянци и гостите на града. Знаем, че Витоша вече отдавна е един градски парк – в събота и в неделя десетки хиляди са сред зеленината, красотите и чистия въздух на планината. Много важно е всички да обичаме и да пазим планината,“ каза също Йорданка Фандъкова.

„Искам да благодаря за съвместната работа и за помощта, която ни оказва Фондация „София – европейска столица на спорта“. През 2011 г. Почистихме тези езера по Оперативна програма „Околна среда“, но сега успяхме отново да направим това. Благодарение на помощта на Столична община бяха почистени и езерата в местността Дендрариума, извършени бяха още много дейности по рехабилитация на туристическата инфраструктура в планината. Надяваме се това сътрудничество в полза на столичани и гостите на града да продължи и в бъдеще,“ заяви Наталия Илиева – зам.-директор на Природен парк „Витоша“.

На събитието пред Симеоновските езера днес присъстваха още Николай Стойнев – зам.-председател на Столичния общински съвет и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, който информира за многото събития и активности, които се организират в и около планината, за да може повече хора да бъдат по-често сред природата и есксперти от ДПП „Витоша“.

Skip to content