Столична община стартира проект за обновяване автобусите към Витоша

София запазва титлата „Европейска столица на спорта“ и след 2018 г. Решението на базираната в Брюксел Асоциация на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPA бе обявено на пресконференция от кмета Йорданка Фандъкова.

„Инициативата Европейска столица спорта увлече много хора и тя бе развита като възможности за спорт за активен и здравословен начин на живот за повече хора, а всички спортни събития и обекти да бъдат в полза на града и столичани и гости на София. В резултат от направеното до сега получихме много важна оценки от Брюксел за София като Европейска столица на спорта. В писмо ACES EUROPA обяви София за постоянен носител на титлата „Европейска столица на спорта“. Това е и признание за постигнатото и ни мотивира да продължим,“ каза Фандъкова на срещата с медиите.

Покрай инициатива „София – Европейска столица на спорта бе направено райониране на зоните за спорт, почивка, туризъм и активности на Витоша, което бе внесено в Устройствения план. В момента тече обследване на планината за да стартира рехабилитация на хижи, заслони, пътеки, табели и др. Създадена бе временна Комисия за анализ състоянието на Витоша с цел да се даде детайлна информация за състоянието и проблемите, като се предложат начини за тяхното скорошно преодоляване. Покрай инициатива „Витоша достъпна за всички“ в рамките на проекта „Един ден на Витоша“ са събрани 6 хил. лв. и от Фондацията отделно 5 хил. лева. Предстои изграждането на спортна площадка в местността „Игликина поляна“ за хора в неравностойно положение, а благотворителният проект продължава с ново събитие на 29 септември пред НДК. Всяка година 1/4 от проявите на София – Евростолица на спорта са на и около Витоша, като общо досега за 4-те години се състояха над 110 спортни събития и празници.

Кметът Фандъкова съобщи още, че ще бъдат обновени автобусите за Витоша. Обявена е обществена поръчка за закупуване на 10 автобуса, с изискване за Евро 5 и да са произведени минимум през 2010 г. Те ще бъдат високоподови, с ръчна скоростна кутия, за да бъдат подходящи за движение в планински условия. Наред с това общината ще възстанови хижа Боерица.

Skip to content