Стотици гости в Беласица на Фестивал на кестена

За пета поредна година стотици гости се събраха в подножието на планината Беласица в село Коларово, община Петрич на Фестивал на кестена.
Събитието уважиха народните представители инж. Димитър Танев и госпожа Даниела Савеклиева, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Тони Кръстев, директорът на Регионална дирекция по горите инж. Иван Гергов, кметът на община Петрич г-н Димитър Бръчков, кметът на с. Коларово г-н Атанас Гошев и кметовете на околните села.

В приветственото си слово инж. Тони Кръстев подчерта: „За нас, като екип на Министерството на земеделието и храните е особено важно провеждането на политики в подкрепа на местните общности и този фестивал е един добър пример за поддържане на националните ни традиции. Наш основен приоритет е запазването на видовото и растително многообразие на страната и затова приветстваме всяка инициатива, призвана да предаде на новото поколение посланието за повече грижа, уважение и отговорност пред природата“. Той пожела успех на инициативата като връчи поздравителен адрес от името на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Директорът на Природен парк „Беласица” г-н Добриел Радев изказа благодарност към всички местни хора за съдействието при организирането и провеждането на едно от най-значимите събития в района на планината.
Селата от Подгорието – Беласица, Коларово, Самуилово, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене впечатлиха всички гости с кулинарните си умения и запазените традиции. Приемствеността от младите за поддържане на фолклорното наследство впечатли гостите, уважили празника на Подгорието. На отрупаните с ястия шатри се предлагаха всякакви вкусотии от кестени и други традиционни за района гозби. Като символ на празника кестените присъстваха в украсата и на всяка шатра.

На следващия ден експерти от Дирекция на Природен парк „Витоша“ се включиха в туристически поход до няколко от най-красивите водопади в планината.

Фестивалът се организира от Дирекцията на Природен парк „Беласица“ към ИАГ с подкрепата на Българска фондация „Биоразнообразие“, Пирински туристически форум, община Петрич, както и с активното участие на кметовете и читалищните секретари на подгорските села.

Събитието се реализира и благодарение на любезното участие на винарна „Орбелия“, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр.Петрич, клуб „Творци от Петрич“ към сдружение „Реализация и бъдеще за всеки“, сдружение „Млад планинар“, народно читалище „Братя Миладинови – 1914“ град Петрич и градски исторически музей – Петрич.

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content