Стотици доброволци се включиха в инициативата „Моят зелен град“

Местността Офелиите в Природен парк „Витоша“ събра на 10.09.2016 г. над 500 представители на държавни институции, бизнеса, неправителствени организации и туристи, обединени от грижата за околната среда и инициативата „Моят зелен град“, която се провежда тази година за девети път.

Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, Екопак България и Българското дружество за защита на птиците със съдействието на Югозападното държавно предприятие, Териториално поделение Държавно горско стопанство София и Дирекцията на Природен парк „Витоша“. Тази година инициативата протече под мотото „Бъди зелен не само за ден“.

Официални гости на събитието бяха Красимир Живков – заместник-министър на околната среда и водите, Лорита Радева, председател на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори в Столична община, Тодор Бургуджиев – изпълнителен директор на Екопак България, Светослав Атанасов – изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България и Дамян Дамянов – директор на Югозападно държавно предприятие.

Организаторите получиха поздравителни адреси от Дирекцията на Природен парк „Витоша“.

Бяха засадени 250 смърчови и 100 брезови фиданки, предоставени от Югозападното държавно предприятие и ТП Държавно горско стопанство София. Изградиха се 4 нови къта за отдих в м. Яворова поляна, а съществуващите съоръжения за туризъм и отдих бяха ремонтирани и обновени. За децата бяха организирани образователни дейности, сред които: еколабиринт – иновативен образователен продукт, в който участниците научиха интересни факти за разделното събиране на отпадъците и опазването на околната среда, уроци по фотография, уроци за растенията и животните и игри за най-малките.

След като всички предвидени дейности бяха извършени, участниците в инициативата се насладиха на прекрасното време и чудните гледки, откриващи се от местността Офелиите под звуците на приятна музика.

Разделихме се с чувство на радост и удовлетворение.

Благодарим на всички, които вложиха своя труд за създаване на нова горичка на Витоша и превръщането на Яворова поляна в още по-приятно място за туризъм и отмора.

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content