Стотици се включиха в „Споделените игри“ за спорт на хора със специфични потребности

За трета поредна година „Споделените игри“ на Витоша се превърнаха в голям спортен празник със значим социален ефект. Организираното от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Национална спортна академия „Васил Левски“ и Дирекция на Природен парк „Витоша“ събитие събра на Игликина поляна над 250 деца, желаещи да покажат и докажат, че хората в неравностойно положение могат да бъдат активни и да се занимават с физически упражнения. Форумът цели също така да предизвика по-толерантно и ангажиращо отношение към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество.

Празникът бе открит от д-р инж. Анна Петракиева – директор на Дирекция на Природен парк „Витоша“, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Дойчин Боянов от НСА и СК „Вертикален свят“. Официален гост на събитието бе и Манцев Шаркауи – зам.-посланик на Мароко в България.

„Днес сме тук заради спорта, но и заради важната мисия да помогнем на хората със специфични потребности да се включат в активностите, които предлага тук на Витоша този оформил се като специализиран център за физически занимания на всеки в неравностойно положение в обществото,“ каза Дойчин Боянов.

Анна Петракиева напомни, че „планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество“, а Анатоли Илиев поздрави участниците в празника от името на Столична община. „Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора в неравностойно положение. Наред с това – да се запознаят децата в отделните състезателни дейности с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие,“ отбеляза Илиев. С топли думи към присъстващите се обърна и г-н Шаркауи: „Приятно съм изненадан от това, което виждам, прекрасно е, че се организира подобно събитие. Знам колко трудно се прави това и се радвам, да видя щастливите и усмихнати лица на децата тук,“ каза още дипломатът.

Новото тази година бе и сътрудничеството със Столична библиотека, която с „библиобусчето“ пренесе книгите в планината. Рецитали и четене на откъси от популярни произведения огласиха в съботната сутрин Игликина поляна. Осигурени от организаторите професионални аниматори се грижеха за доброто настроение на децата, които участваха в многото викторини с награди и забава. За първи път в програмата се включиха и млади таекуондисти, 30 момичета и момчета събраха овациите със своите демонстрации с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение.

Това лято традицията на „Споделените игри“ бе продължена с програма от 13 вида спорт, плюс игри и викторини, в които участваха хора със специални потребности. В организацията активно се включиха Спортен клуб „Вертикален свят“ и Сдружение „Паракидс“. За първи път към участниците се присъединиха и ученици от Средно специално училище за деца с увреден слух „Проф. Дечо Денев“.

Каузата на събитието е социализация и интеграция на хора със специфични потребности, чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активният начин на живот чрез спорт. Вече няколко години тече процес по създаване на условия и възможности за участие на хора със специални нужди за спорт в планината, чрез инициативата „Витоша-достъпна за всички“.

Skip to content