НОВИНИ

Стотици се изкачиха до Черни връх на Витоша, за да отбележат 127-ата годишнина на организирания туризъм в България

Стотици се изкачиха до Черни връх на Витоша, за да отбележат 127-ата годишнина на организирания туризъм в България и 172 г. от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Черни връх е тясно свързан с историята и развитието на туристическото ни движение, защото именно там, на 27 август 1895 г. по призива на Алеко Константинов се изкачват 300 души и дават началото на организираното туристическо движение у нас

Сутринта на 28 август потеглиха няколко туристически похода към Черни връх с маршрути – първи лъч: хижа Алеко – Черни връх, втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх и трети лъч: с. Железница „Скопарника“ – Черни връх по трасето, по което Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец.

Кулминацията бе на върха, където се състоя традиционният Национален туристически събор. Той отбеляза 127-ата годишнина на туристическото движение в България, тъй като през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души от Народния театър в центъра на София към витошкия първенец. В Националния събор участваха представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Поднесени бяха цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. С приветствие към присъстващите се обърнаха Георги Георгиев – председател на Столичния общински съвет, Венцислав Венев – председател на БТС, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и др. Наградени бяха покорилите 10-те планински първенци на България, отличени бяха туристически дружества. На поляната пред заслон „Черни връх“, Дирекцията на Парка посрещаше туристите с интересни информационни материали, туристически карти и пътеводители за  Витоша, а малките планинари получиха стикери  и магнити с изображенията на най- популярните растенията и животни от богатото биоразнообразие на защитената територия.

На върха бе финалът и на скоростното изкачване на Витоша – Витоша Рън. Шабан Мустафа и Мария Николова са шампиони в скоростното изкачване на Витоша. Шабан спечели днес изпитанието за осми път, а Мария за трети пореден. И двамата обаче не успяха да подобрят рекордите на 18-километровото стръмно трасе.  Той финишира като шампион за 1.45:46 ч., на 9 минути след собствения си рекорд. За трета поредна година среброто бе за Ивайло Атанасов, завършил на 7 минути след победителя, трети е Георги Георгиев с време 1:59:54 ч.

Skip to content