Стотици се стекоха на Витоша, за да се включат в спортния празник, посветен на 80-годишнината на Природен парк „Витоша“ и в рамките на кандидатурата на София за европейска столица на спорта през 2017 г.

При огромен интерес и хубаво време се проведе спортният празник в съботния ден на 11 октомври. Той се проведе в рамките на кандидатурата на София за европейска столица на спорта през 2017 година и беше посветен на 80-годишнината на Природен парк „Витоша“. В подготовката и провеждането се включиха Столична община, Националната спортна академия „Васил Левски“, Планинската спасителна служба, Българският туристически съюз, Сдружението ва витошките ски и сноуборд училища, „Витоша ски“ АД, Федерацията по алпинизъм, Дирекцията на Природен парк „Витоша“ към ИАГ, ученици и много туристи.

След официалното откриване пред хижа „Алеко“ и стартовете, предвидени по предварително обявената програма, музикален поздрав поднесоха изпълнителите от културен дом „Средец“. Проведоха се различни видове демонстрации.

Парапланеристите проведоха състезания от обичайното за практикуването на този спорт място – местността Комините. Най-добре се представиха: Петър Лонкар (Сърбия)  – акропилот, инструктур, бейсджъмп; Веселин Овчаров – акропилот, инструктур,  бейсджъмп; Петър Минчев (Гущера) – инструктур, тандемен пилот и Юри Станков – тандемем пилот.

Пред детския екостационар „Бели брези“ за празничното настроение се погрижиха изпълнителите от хор „Планинарска песен“ Поляната пред екостационара дълго време беше огласяна от звучните песни на изпълнителите.

В същото време в Боснек се проведе празникът на селото. Новооткритият туристически информационен център събра жителите на селото, които демострираха своите кулинарни умения. В двора на Центъра Дирекцията на Природен парк „Витоша“ представи изложбата „Витоша – страници от историята“, посветена на 80-годишнината на Парка. Местни пчелари представиха своите продукти, а дърворезбари и художници – своите творби. Голям интерес предизвика грънчарското колело, на което най-малките опитаха своите умения под ръководството на майстор-грънчар. Най-активно работилите за Парка жители на Боснек получиха специални грамоти и информационни материали. Тържеството завърши на свечеряване с музикални изпълнения.

 

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content