Традиционно изкачване на Черни връх и откриване на Заслон 2050

По дългогодишна традиция в последната неделя на август хиляди туристи от цялата страна се събират на Витоша, за да почетат годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 г. Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество у нас. На 26-и август по два лъча, от хижа „Алеко” и от Златните мостове, туристи и любители на планината от цялата страна изкачиха витошкия първенец и поднесоха цветя на барелефа на Алеко Константинов.

На върха, на 2290 м надморска височина, се събраха представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и на държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.

„Присъствието на толкова много радостни и щастливи от срещата с природата хора тук отново показва, че заветите на първооснователите Алеко Константинов и Иван Вазов имат своите последователи и днес,“, заяви в приветствието си Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС. С топли думи към присъстващите се обърна и Анатоли Илиев – организационен секретар на София 2018 и член на управителния борд на ACES EUROPE: „Столична община и София – Евростолица на спорта за 2018-та обогатяват това събитие като един празник за всички приятели на планината, на активния начин на живот сред природата и чистия въздух. Днес хиляди преминаха по стъпките на Алеко, за да стъпят на Черни връх. От името на кмета на града Йорданка Фандъкова искам да ви уверя, че София – Евростолица на спорта за 2018-та организира и ще организира още много подобни събития в и около Витоша, за да могат повече хора да практикуват спорт и туризъм, да се докоснат до богатството на планината,“. Снежана Петрова – директор на Природен парк „Витоша“, също поздрави присъстващите, като изтъкна, че за сигурността на туристите все повече хижи в планината се обновяват. Радонова и Петрова получиха символични медали от София – Европейска столица на спорта 2018, връчени им от Анатоли Илиев

На Черни връх бе теглена и томболата за участниците в националното движение „Покорител на десетте планински първенци”, като регистрираните с подобно постижение за годината бяха над 170.

Междувременно много интересно протичаше надпреварата по традиционното състезание „Витоша Рън“. Поредното, 12-о издание на скоростно изкачване от НДК до Черни връх събра тази година рекорден брой участници – 306, към това се добавиха над 60 от надпреварата по късия маршрут.

Тържествата завършиха с церемония по откриването на първия от половин век новопостроен заслон на Витоша. Той се намира на 1940 м надморска височина, на стратегическо за планинарите място край пътеката от Златните мостове към Черни връх, над Конярника, в местността Три кладенци, на мястото на съществувал някога стар заслон, подслонявал туристите при нужда преди повече от 50 години. Проектът на новия заслон е направен по уникален проект и е осъществен с помощта на десетки доброволци – любители на планината. Идеята беше на арх. Андрея Момерин и тя се осъществи с подкрепата и на Дирекцията на Природен парк „Витоша“ за една година. На тържественото откриване присъстваха над 100 човека с принос за осъществяването на проекта. Тук бяха инициаторите, проектантите, конструкторите, изпълнителите, екипът на ДПП „Витоша“, представители на други държавни институции, на Планинска спасителна служба, туристи. Присъстващите бяха поздравени от г-Снежана Петрова, директор на ДПП „Витоша, която връчи плакети и благодарствени писма на всички организации, подкрепили инициативата и допринесли за реализацията ѝ. Както винаги в такива случаи, церемонията беше ознаменувана с шампанско и погача.

Нека новият заслон да дава подслон на туристите в критични ситуации.

Нека да го пазим, за да ни служи дълго.    

Skip to content