НОВИНИ

„Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“ – изложба в РИМ – София

Дирекцията на Природен парк „Витоша“ има удоволствието да Ви покани на изложбата  “Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес”, организирана от Регионалния исторически музей – София. Откриването на експозицията се състоя на 6 февруари 2024 г. в  централното фоайе на музея на пл. „Бански“ №1.

На тържеството присъстваха заместник-изпълнителният директор на ИАГ д-р инж. Анна Петракиева, директорката на ДПП „Витоша“ инж. Севдалина Димитрова, режисьорът Иван Попйорданов, представители на Българския туристически съюз, държавни и общински институции и приятели на туризма.

Събитието започна с любими планинарски песни в изпълнение на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов“ с диригент Иван Христов. С приветствие към организаторите и гостите се обърна директорката на РИМ – София доц. д-р Венета Ханджийска.

Инж. Севдалина Димитрова изказа своята благодарност към всички организации и физически лица, допринесли за разработването и реализацията на експозицията. Тя призова присъстващите да помнят, че няма нищо по-величествено и по-красиво от природата, че имат право да ù се наслаждават, но са длъжни и да я пазят.

Временната експозиция представя зараждането и развитието на туризма на Витоша до наши дни. Специално място е посветено на участниците в първото организирано изкачване на Черни връх на 27 август 1895 г. по инициатива на Алеко Константинов. Включени са ценни архивни документи и фотографии – част от личния архив на  Иван Попйорданов. Тя е реализирана и със съдействието на Дирекцията на природен парк „Витоша“, Държавната агенция „Архиви“, Историческия музей – гр. Свищов, туристическите  дружества „Алеко Константинов 1899“ и „Еделвайс“, редакцията на в-к „Ехо“, Декатлон България, фотографа Николай Трейман и частни лица.

Изложбата е отворена за посещения от 7  февруари до 28 април 2024 г.

51216925859mz

Skip to content