Фотоизложба на Борис Туечки по случай 95 години от основаването на Български фотоклуб

През 2015 г. се навършват 95 години от основаването на Българския фотоклуб. Негови учредители са група ентусиасти начело с Георги Стоянов Георгиев – летец-наблюдател и преподавател по аерофотография и фотограметрия към аеропланното училище в Божурище. Тяхното дело оказва огромен принос в родната култура. В кратък срок към тях се присъединяват много културни, интелигентни и ерудирани личности. В курсове те изучават тайните на чудото на века – светлописа или фотографията. За широката публика се изнасят сказки. Така, през 30-те и 40-те години на ХХ век БФК се превръща в огнище на фотографска култура. БФК се утвърждава и получава обществено признание не само у нас, но и в чужбина. В Париж, Лондон, Мюнхен, Загреб, Сплит получават награди и се говори за членове на клуба: Георги Ст. Георгиев, Никола Божинов, Бончо и Божидар Карастоянови, Емил Рашев, Ив. Караджов, Вл. Димчев, П. Боев, З. Жандов, Г. Дъчев, Ст. Георгиев и много други. Дело на БФК са бюлетинът „Фотоизкуство”, „Българско фото”, „Библиотека на фотолюбителя” и двата тома „Фотографското изкуство в България” на Петър Боев. Цялостната дейност на БФК се смята от специалистите за ценен дял от българското изобразително изкуство, от културното ни и научно-техническо наследство.
Тази година фотоизложбата на Борис Туечки, която ще се открие на 24.11. от 18.00 ч. в читалище „Славянска беседа“ на ул. „Раковски“ №127, се посвещава на тази забележителна годишнина.
Борис Туечки е работил като проектант в Главпроект-София. Член е на Националното сдружение на стенографите в България. С фотография се занимава като любител от 1953 г. Член е на Български фотоклуб /БФК/ от 1961 г. Участва в общи изложби на БФК, в национална фотоизложба в Перник, в международни фотоизложби в Чехословакия и Тбилиси /Грузия/, където негови снимки са отличавани с награди. Хобито му на фотограф го улеснява да запечатва различни мигове от красотите на природата и по-специално – на планините при упражняване на другото му хоби – алпинизма.
Борис Туечки много години е бил председател на алпийски клуб „Алеко”- София. Има изкачвания в Алпите, Кавказ, Памир и Хималаите. Ръководител е на първата българска експедиция до връх Арарат – 5165 м н.в. в Турция през 1974 г. Има всички отличия на БТС – бронзов, сребърен и златен медал „Алеко Константинов“, отличник на БТС, майстор на спорта по алпинизъм.

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content