Хиляди изкачиха Черни връх по случай 124 години организиран туризъм в България

Честването на 124-тата годишнина от началото на организирания туризъм в България започна на 23 август (петък) с поднасяне на цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов“, откъдето през 1895 година Алеко Константинов е повел около 300 души към Черни връх. Цветя поднесоха представителите на БТС, на ДПП „Витоша“ и Столична библиотека, а хор „Планинарска песен – Филип Аврамов“ поднесе музикален поздрав. Алековата вечер на 24 август на хижа „Алеко“ събра множество туристи, дошли от всички краища на България. Изкачването на витошкия първенец започна на 25 август (неделя) с два пешеходни лъча  – от м. Златни мостове и от хижа „Алеко“, а стартът на планинския маратон – от Националния дворец на културата в София. В този ден Витоша се огласи от веселите възгласи на туристите, тръгнали към върха, станал символ на туризма в България.

Както всяка година празничната церемония на върха започна с поднасяне на цветя пред барелефа на Алеко Константинов на Черни връх. Празникът продължи на поляната на Черни връх. Привествени думи към присъстващите отправиха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на БТС доц. д-р Венци Росманов, секретарят на БТС г-жа Зорница Радонова, директорката на ДПП „Витоша“ д-р инж. Анна Петракиева, организационният секретар на фондация „София – Европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев и гости на тържеството. Г-жа Фандъкова връчи възпоменателни медали на доц. д-р Венци Росманов, Зорница Радонова, д-р инж. Анна Петракиева, Петър Пенков – изтъкнат скиор и организатор на планински бягания, както и на г-жа Снежана Петрова – доскорошен директор на Природен парк „Витоша“.

Последва награждаване на победителите в маратона. Шабан Мустафа и Елена Димитрова бяха шампионите в тазгодишното изкачване на Витоша. Шабан Мустафа финишира за 1.43:13 ч., на второ място се класира дългогодишният бегач на дълги разстояния и неколкократен победител в Маратон София Петко Стефанов с 1.51:05 ч., а трети беше Димитър Михайлов с 1.54:28 ч. При жените най-бърза беше Елена Димитрова, изкачила върха за 2.14:22 ч., пред Анна Стефанова (2.24:16 ч.), а бронзът отиде при Каролина Калибацева (2.30:53 ч.). След награждаването на победителите беше изтеглена томболата с награди за участниците в Националното движение „Покорител на десетте планински първенци“, а след това гласовитият водещ и талантлив народен певец Александър Александров допринесе за още по-празничната  атмосфера на събитието. Развя се националният трибагреник, извиха се хора и веселието продължи да късния следобед.  

До нова среща догодина, отново на Черни връх, на 125-ия юбилей на туристическото движение в България!

Skip to content