Хиляди спортуваха и празнуваха с Витоша летен фест сред прохладата и красотите на планината

Природен парк „Витоша“ за пети път беше домакин на Витоша летен фест. Няколко хиляди софиянци и гости на столицата се събраха в съботната сутрин край хижа Момина скала за участие във феста. Спортният празник, организиран под мотото „Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша“, е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“ и от програмата на Столична община за предоставяне на повече възможности на столичани за активен и здравословен начин на живот.

Над 500-те участници и хилядите гости бяха поздравени от Дончо Барбалов, зам.-кмет на София. „Един от приоритетите на Столична община е активният начин на живот на гражданите, а Витоша предлага отлични условия за спорт, положителни емоции и приятно прекарване на свободното време. Поради това все повече и повече събития от програмата на „София – евростолица на спорта“ са в и около планината,“ заяви в приветствието си Барбалов. Сред официалните гости бяха още Ана Петракиева – директор на Природен парк „Витоша“, Зорница Радонова – изпълнителен секретар на Български туристически съюз, Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – Европейска столица на спорта“ и член на Управителния борд на ACES EUROPE и др.

Призьорите в отделните надпревари по планинско колоездене и планинско бягане бяха отличени с медали и купи. Д-р инж. Анна Петракиева, директор на ДПП Витоша награди шампионите в планинското колоездене. 

Междувременно, през целия ден на широката поляна пред х. Момина скала хиляди столичани се включиха в многото активности, спортни и забавни прояви, подготвени от организаторите. На голям интерес както сред децата, така и сред хората от третата възраст се радваше алпийският тролей и възможността за спортно катерене, осигурени от „Мачирски спорт“. Цяла сутрин не секна потокът от желаещи да изпитат емоцията от „прелитането“ по опънатото над Боянската река въже.

Присъстващите аплодираха богатата забавно-музикална програма с изпълненията на планинарски песни и народни танци. Празникът завърши с гимнастически упражнения на хората от третата възраст от СК Здраве и с изпълнения на самодейни любители на планинарските песни. За доброто настроение пред х. Момина скала се погрижи прочутият изпълнител на народни песни Алекс Александров, лауреатът на международни конкурси бе подготвил най-доброто от репертоара си. Имаше и много изпълнения на народни танци, свои песни бяха подготвили и членовете на прочутата група за планинарски песни „Йодлерите“. В празника се включиха представители на Български туристически съюз и на Природен парк „Витоша“.

Пълен списък с призьорите в петото издание на Витоша Летен Фест по инициатива „София – евростолица на спорта“ и резултатите можете да видите на следния линк: http://racetimingbg.com/live-results/#

Skip to content