Хиляди туристи на Черни връх

И тази година, както всяка в последната неделя на месец август, хиляди туристи от цялата страна се събраха на Черни връх, за да отпразнуват 122 години организирано туристическо движение в България. Организатор на събитието беше Българският туристически съюз с подкрепата на ДПП „Витоша“, туристически дружества от цялата страна и туристи.

Изкачването на витошкия първенец започна на 27-и август в 7.00 ч. от Златните мостове през х. „Кумата“ и в 9,00 ч. от х. „Алеко“. Колоездачите тръгнаха в 10.00 ч. от х. „Алеко“. Около обяд всички се събраха на поляната на върха.

В 11.45 ч. в знак на почит и уважение към Алеко Константинов – Щастливеца бяха поднесени цветя пред барелефа му на Черни връх.

В 12.00 часа представителите на БТС, ДПП „Витоша“, туристически дружества от страната и чужбина поднесоха приветствия пред събралото се множество. Децата от дружество „Млад планинар“, гр. Петрич развълнуваха присъстващите с прекрасните си изпълнения на песни и стихове.

Именно тази дата и място – емблематични за българския туризъм – бяха избрани от възложителя, организаторите и партньорите в конкурса за проектиране на алпийски заслон на Витоша, за да представят пред туристите ПРОЕКТ „ЗАСЛОНЪТ“ и допуснатите до гласуване 5 архитектурни проекта, на базата на предварителна селекция, направена от петчленно експертно жури. Преди да достигнат Черни връх, представителите на инициатора BRING, на ДПП „Витоша“ и проектантите посетиха мястото на бъдещия заслон – местността Три кладенци, на 1940 м н.в., вдясно от алеята х. „Кумата“ – Черни връх, след пистата на Конярника. Там бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и шарена сол, направена от директорката на Парка Снежана Петрова. След това всички продължиха към върха, където се проведе гласуването за предпочитания от туристите проект. Проектантите на допуснатите 5 проекта даваха подробни обяснения на интересуващите се.

С много настроение, песни и хора премина празникът на туризма. Всички си обещаха да се съберат отново следващата година още по-многобройни. А дотогава си пожелаха да събират нови и нови привърженици на туристическото движение – източник на здраве и настроение.

Skip to content