Честваме 84-тата годишнина от създаването на Природен парк „Витоша“

Природен парк “Витоша” отбеляза 84-тата си годишнина с откриване на 3 спортни площадки за хора със специални нужди в местността Игликина поляна.

Емоционално изпълнение на „Хубава си моя горо“ даде начало на тържеството, а от името на Дирекцията на Природен парк „Витоша“ директорът Снежана Петрова благодари на всички, които участваха в благотворителната кампания „Витоша – достъпна за всички“ и събраха сумата от 21 000 лева, с която бяха изградени съоръженията.

„Имахме пет подобни площадки из планината, сега добавяме нови три и така постепенно ще осигурим повече възможности за хората със специални потребности  да се чувстват активни и да могат да спортуват“, заяви в краткото си приветствие Снежана Петрова.

Съоръженията бяха изпробвани от известните наши параолимпийци Влади Гюров, Стела Енева национален състезател, световен и европейски шампион в дисциплините тласкане на гюле и хвърляне на диск и други хора със специални нужди, а на откриването присъстваха представители на всички организация, спомогнали за направата на спортните съоръжения. Пътят до поляната също е реновиран и рехабилитиран, оформени са и няколко паркоместа, така че хората в неравностойно положение да имат по-лесен и комфортен достъп до местата за спорт и физическа активност в планината.

Специални благодарности бяха отправени към Изпълнителна агенция по горите, ЮЗДП, Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта”, Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, Дойчин Боянов и спортистите включили се в супер маратона „Един ден на Витоша“ и всички дарители допринесли за реализирането на инициативата.

 Приветствени адреси по случай рождения ден на парка, бяха прочетени от представители на  Изпълнителна агенция по горите,  проф. Иван Палигоров от Съюза на лесовъдите в България , Югозападно държавно предприятие, РИОС София, Светла Николова председател на Регионалната организация “Света София” към съюза на инвалидите в България, Български туристически съюз, председателят на „София – Европейска столица на спорта” Анатолий Илиев, Природен парк “Беласица”, директорът на Природен парк “Рилски манастир”, Природен парк “Българка” и др.

Тържество завърши с разчупването на питка и отварянето на бутилка шампанско за годишнината на най-стария природен парк не само в България, но и на Балканския полуостров, с традиционните снимки за спомен. Присъстващите си пожелаха всяка годишнина да бъде съпътствана с повече реализирани проекти свързани с природата и хората.

 

 

Skip to content