НОВИНИ

Четвърти „Споделени игри“ на Витоша

За четвърта поредна година Споделените игри  ще покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество. На 4 юни, събота, „София – европейска столица на спорта”, Национална спортна академия „Васил Левски“, Сдружение „Паракидс“ и Дирекцията на Природен парк „Витоша“ организират уникален спортен празник на Игликина поляна. В него предимно деца в неравностойно положение ще получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници ученици.

Събитието цели социализация и интеграция на хора със специални нужди чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активния начин на живот чрез спорт. Вече близо две десетилетия тече процесът по представяне и утвърждаване на специализиран център „Игликина поляна“ в ПП „Витоша“ за спорт в планината и на благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма. Изградената през 2004 година от Дирекцията на Природен парк „Витоша“ спортно-информационна алея за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в местността Игликина поляна се превърна в много посещавано и предпочитано място за отдих.

Тази година продължава традицията винаги да има нещо ново в програмата на игрите. Точно в 12 ч. на Игликина поляна ще бъде даден стартът на инициативата „24 часа Копитото – CHARITY за децата шампиони“. За втора поредна година група смели атлети, подкрепящи ПараКидс ще направят опит за 24-часово бягане (цяло денонощие) по стръмната пътека от Княжево до Копитото. Целта на бягането тази година е набиране на средства за участие в Европейските летни игри за деца и младежи с увреждания “Emil Open”, които ще се проведат от 22 до 25 юни 2022 в Бърно, Чехия.

Всеки, който желае да подкрепи смелите бегачи и тяхната кауза, може да се включи с една или повече обиколки по трасето. След символичното начало на Игликина поляна бегачите ще се насочат към същинския старт на маршрута, който ще бъде в 14.00 ч. от ресторант Бор/Бар Шишарка. Маршрутът ще продължава по стръмната пътека под лифта, а крайната точка е Копитото. Спускането ще е по избрана от всеки пътека, като най-препоръчаната е през малкото Копито. Обиколката е с дължина от 7 км и около 700 м денивелация и до 14.00 ч. в неделя всеки ще може да се включва според собствените си възможности и избор. Събитието няма състезателен характер, важна е подкрепата за каузата, която може да бъде и с дарение по сметката на Спортен клуб Шарк (юридическото лице зад ПараКидс).

Самите „Споделени игри“ на Игликина поляна отново ще включват надпревари в 13 вида спорт, игри и викторини, в които ще вземат споделено участие хора със специални нужди. В организацията активно се включват Спортен клуб „Вертикален свят“ и Сдружение „Паракидс“. Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора в неравностойно положение. Наред с това – да се запознаят децата в отделните спортни дейности с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие. За втора поредна година към участниците с демонстрации ще се включат таекуондисти от Централния полицейски клуб с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение. Очакват се и ученици от Средно специално училище за деца с увреден слух.

Дарителската кампания на ДПП „Витоша“ „Витоша – достъпна за всички“, стартира през м. ноември 2017 г. с подкрепата на Райфайзенбанк под мотото „Избери, за да помогнеш!“. През 2018 г. бяха събрани  21 000 лв., които послужиха  за възстановяване на съществуващите и изграждане на нови съоръжения на Игликина поляна за хора със специфични нужди.. Сред дарителите е Фондация „София – европейска столица на спорта“ – инициатор на „Споделени игри“, подпомогнала кампанията и реновирала пътя до Игликина поляна за по-лесен и безопасен достъп.

„Споделените игри“ са продължение на проведения през 2018 г. щафетен супермаратон „Един ден на Витоша“ с основното участие на алпиниста Дойчин Боянов в компанията на известни спортисти и хора с увреждания. Огромен интерес предизвика филмът, отразяващ спортното събитие, както и спортният фест „НДК – 360“.

От отделните издания на „Споделени игри“ се заснема кратък документален филм, който ще бъде презентиран в училищата. Творбата цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в неравностойно положение и техните проблеми в съвременното общество.

На 4 юни, събота, децата ще се съберат на Игликина поляна на Витоша и ще започнат своите надпревари в 11.00 ч., а откриването на „Споделени игри 2022“ е предвидено за 12.00 ч. Ще бъдат подготвени 13 сета за различни дисциплини, в които хора със специални нужди ще получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници.

Продължава и сътрудничеството със Столична библиотека, която с „библиобусчето“ ще пренесе книгите в планината. Рецитали и четене на откъси от популярни произведения ще огласят Игликина поляна. Налице е възможност за игра на шах на специалните дъски с големи фигури в местността Дендрариума.

Ето и отделните активности в програмата на „Споделени игри 2022“:

Тенис на маса, бадминтон, алпийски тролей, футбол, ориентиране, лесовъдски игри,бягане за незрящи с придружител,гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, работни ателиета, щафета с жулиен колички, таекуон-до.

Четвърти „Споделени игри“ на Витоша – очакваме ви на 4 юни, събота, след 11 ч. на Игликина поляна.

Skip to content