120 години от убийството на Алеко Константинов

На 11 май 2017 г. се навършиха 120 години от убийството на Алеко Константинов, автор на вечната книга “Бай Ганьо”, на пътеписа “До Чикаго и назад”, на десетки фейлетони, запечатали сатиричния му талант. Те са свидетелство за нравите на Следосвобожденската епоха, в която царят користолюбие, подкупничество, егоизъм, стремеж към власт и дребнавост. Самият той, изключително почтен, с възмущение и непримиримост изобличава службогонството, кариеризма, двуличието и грандоманията, които са сред чертите на осмиваните от него герои. Моралът на някои негови съвременници го възмущава. Той подлага на яростна критика всички представители на властта, които са замесени в нечисти сделки и афери. Като адвокат не приема дела, в които става свидетел и съучастник в непочтеност и поради тази причина остава често без работа. В личния си живот Алеко Константинов преживява най-тежките загуби, които го оставят съвсем сам. Той губи последователно трите си сестри и родителите си. Сякаш тежка карма е белязала живота на този именит българин. Именно в тези черни за него години, надсмивайки се на съдбата си, той сам си дава прозвището Щастливеца, с което подписва произведенията си. Всички тези загуби го карат да намери упование в природата. Алеко Константинов прославя с лиричен патос красотата и величието на българската природа в пътеписите „Невероятно наистина, но факт… “, „Какво? Швейцария ли?“, „В Българска Швейцария“ и други.

Алеко Константинов поставя началото на организирания туризъм в България с изкачването на Черни връх от 300 туристи на 27 август 1895 г. Ентусиазираните туристи са организирани и предвождани от него. Паметна плоча на витошкия първенец с лика на Щастливеца напомня и днес за това изключително събитие. Най-старата хижа в Природен парк „Витоша“ носи неговото име. Първото българско туристическо дружество “Алеко Константинов” е създадено на 20 юли 1899 г. Тогава фразата на Алеко Константинов “Опознай родината за да я обикнеш” става и девиз на българските туристи.

Алеко Константинов е убит на 23 май 1897 г. при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев. Тогава той е едва на 34 години.

 

Skip to content