НОВИНИ

128 години организирано туристическо движение в България

Днес на Черни връх отбелязахме 128 години от началното на организираното туристическо движение в България.
Стотици любители на планината се включиха в масовото изкачване на върха, така както пред 128 г. Алеко Константинов с още 300 души тръгват от центъра на София.
В Националният туристически събор участваха представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и на държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Приветствия произнесоха председателят на БТС Венцислав Венев, съорганизаторите на празника от Природен парк „Витоша“ и др., а министърът на младежта и спорта доц. д-р Димитър Илиев лично връчи официално на БТС възстановения лиценз за национална организация за спортно-туристическа дейност.
Мария Николова и Шабан Мустафа са шампионите и в тазгодишното скоростно изкачване на Витоша. Двамата изминаха най-бързо 18-километровото разстояние от центъра на града до Черни връх. Шабан стъпи на върха след 1.44:55 ч., докато Мария стори това за 2.14:38 ч.
За доброто настроение се погрижиха Александър Александров лауреат на многопевчевси конкури, хорове и ансамбли от цялата страна.
Skip to content