130 години от рождението на народния лечител Петър Димков

На 19-ти декември в препълнената театрална зала на НАТФИЗ с тържествен юбилеен концерт се отдаде почит на Лечителя Петър Димков по случай 130 години от рождението му. Честването, организирано от Национален комитет „Петър Димков“ , беше под патронажа на проф. Огнян Герджиков. Водещи бяха актьорите Станислава Ганчева и Симеон Владов. Участваха солисти от ансамбъла на Нешка Робева, певецът Симеон Симеонов, хор „Евера”, представителен гвардейски духов оркестър, фолклорна група от 144 СОУ „Народни будители”, дует „Рукатка”, солисти от камерен оркестър ”Класика”, хор „Планинарска песен“ и др. Показани бяха картини на дъщерята на Петър Димков – Лили Димкова, изобразила с техниката на масления пастел Орфей, Боян Мага, богомилите, Отец Паисий, Йоан Кукузел, св. Иван Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Петър Дънов и др.

Петър Димков е висш офицер, предвождал героично в три войни поверените му военни части. Раняван е многократно и е награждаван с най-високите военни отличия. Обгрижвал е с много отговорност войниците си и не е допускал смъртта на нито един от тях в избухващите епидемии на фронта.

Служил е в 14 гарнизона в страната. С риск от военен съд е спасил родната къща на Левски в Карлово. Участвал е  в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и е награждаван с всички ордени за храброст, давани в България. При Димков любовта към родината е била винаги на пиедестал и още като съвсем млад офицер – на двадесет и няколко години, той с обич се е грижил за войниците и им е бил като баща. Лекувал ги е от холера, тиф и дизентерия с природни средства и нито един негов войник не е починал в болест.  За Лечителя болестите са в резултат от отрицателните мисли и състояния, както и от лъжата. Според него, за да бъдем здрав народ, трябва да се придържаме към положителното и доброто. Хубаво е човек да е благодарен, защото винаги има за какво да благодариш на Бог – за близките, за природата и т.н. Според него пеенето също било много важно за здравето. Дъщеря му разказва как той ставал сутрин и веднага започвал да си тананика. Много обичал да пее песента „Цвете мило, цвете красно“, а на пациентите си винаги препоръчвал да пеят, за да са здрави.

В трите тома на Петър Димков „Българска народна медицина“ има много целебни билкови рецепти, но за него било също толкова важно хората да не се страхуват, тъй като страхът можел да разболява. Димков никога не е вземал пари от своите пациенти. Богатството не го вълнувало. Той казвал:  „Защо ми е такава раница на гърба, даром ми е дадено, даром го давам“. И още една много хубава мисъл на Петър Димков: „Не търси отрицателното в някого, а намери една добра черта в човека и мисли само за нея“.

Директорката на ДПП „Витоша“ Снежана Петрова изрази благодарността си на Национален комитет „Петър Димков“, с чиято подкрепа  на територията на Природен парк „Витоша“ беше изградена Алея на билките с мисли на Лечителя. Маршрутът на алеята започва от Княжевската гора, минава през местностите Бялата вода и Златни мостове и завършва при хижа “Момина скала”, а преходът продължава около 2 часа. Тя благодари и за ентусиазма, с който всяка година честваме заедно Еньовден – един от най-българските празници, посветен на билките. Госпожа Петрова връчи на Национален комитет „Петър Димков“ поздравителен адрес и специално изработен колаж, запечатал моменти от съвместната дейност и от различни чествания на територията на Парка.

Нека да поддържаме живи народните традиции и да славим делото на великите българи!

 

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content