27-и август – 122 години организиран туризъм в България

На 27 август /неделя/  в Природен парк „Витоша“ ще се съберат туристическите дружества от цялата страна, за да отпразнуват заедно 122 години от началото на организираното туристическо движение в България.

Организатор: Български туристически съюз,

Партньор: ДПП „Витоша“

Участници: Туристически дружества от цялата страна, туристи.

Програма:

25 август /петък/, 17,30 ч. – поднасяне на цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов“. От това място през 1895 година са тръгнали 300 души за Черни връх, предвождани от Алеко Константинов;

26 август /събота/, 20.00 ч. – Алекова вечер при хижа „Алеко“;

27 август /неделя/, Изкачване на Черни връх в няколко лъча:

  • 7.00 ч. от м. Златни мостове през х. „Кумата,
  • 9,00 ч. от х. „Алеко“,
  • 10.00 ч. – колопоход от х. „Алеко“.

11.45 – поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов на Черни връх

12.00 часа – слово на Председателя на БТС, поздравления от гости, концерт на туристически хорове от страната, теглене на томболата за носителите на значката „Покорител на планинските първенци” за 2017 и връчване на наградите.

Празникът ще продължи пред хижа „Алеко“.

15.00 ч. – празничен концерт на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” – София пред хижа „Планинарска песен”.

 

27-и август, 12.00 ч., Черни връх – Представяне на проект ЗАСЛОНЪТ

Именно тази дата и място – емблематични за българския туризъм – са избрани от възложителя, организаторите и партньорите в конкурса за проектиране на алпийски заслон на Витоша, за да представят пред туристите ПРОЕКТ „ЗАСЛОНЪТ“ и допуснатите до гласуване 5 архитектурни проекта, на базата на предварителна селекция, направена от петчленно експертно жури. На мястото на събитието ще присъстват и проектантите, които ще могат да дават допълнителни пояснения на всички, които се интересуват от тази инициатива. Повече подробности и актуални новини за проект ЗАСЛОНЪТ се публикуват на интернет сайта на инициатора BRING /www.bring.bg/ – една организация, която обединява, насърчава и демонстрира иновации в устойчивото строителство, създавайки  уникални демонстрационни проекти, които се тестват с нов подход и глобално въздействие, както и на сайта на ДПП „Витоша“ /www.park-vitosha.org/.

 

Ще бъде слънчево, многолюдно, интересно и весело.

Заповядайте.

Skip to content