НОВИНИ

5 юни – Световен ден на околната среда

На 5 юни 2023 г. в Благоевград, пред Регионалния исторически музей се събраха десетки деца да отбележат Световния  ден на околната среда.  Събитието бе организирано от Национален парк „Рила“ и Регионалния исторически музей Благоевград, с участието на Югозападно държавно предприятие, Регионалната дирекция по  горите Кюстендил, Дирекция на природен парк „Витоша“, Дирекция на природен парк „Рилски манастир“, Дирекция на природен парк „Беласица“,  Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и др. В разположените шатри от институциите, младите участници имаха възможността да се занимават с различни образователни дейности. Експертите от Дирекцията на Природен парк „Витоша“ проведоха интересни занимания по методите на горската педагогика с децата. Голям интерес предизвика и камиончето „Горичка в количка“ оборудван с многобройни материали за опазване на околната среда. Всички малчугани получиха подаръци и информационни материали , които насърчават грижата за природата и показват богатото биоразнообразие на нашата страна.

Тази година Световния ден на околната среда 5 юни, ще се съсредоточи върху решенията за замърсяването с пластмаса  в рамките на кампанията Pollution. Тя се застъпва в екологична промяна в световен мащаб, като приканва хората да се замислят, как може да променят всекидневието си, за да се намалят вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, върху дивата природа и човешко здраве.

Светът е залят от пластмаса. Всяка година се произвеждат повече от 400 милиона тона пластмаса, като половината от тях са проектирани да се използват само веднъж. От тях по-малко от 10 процента се рециклират. Приблизително 19-23 милиона тона от пластмасовите изделия попадат в езера, реки и морета. Днес пластмасата задръства нашите сметища, изтича в океана и се изгаря в токсичен дим, което я прави една от най-сериозните заплахи за планетата.

За повече информация може да последвате линка: https://www.worldenvironmentday.global/

Skip to content