63-годишният Любомир Палакарчев от Ярлово измина Ком-Емине за 7 дни!

Дългогодишният ултрамаратонец Любомир Палакарчев, който е родом от село Ярлово, измина най-дългия маркиран туристически маршрут в България от връх Ком до нос Емине по билото на Стара планина за 7 дни, 12 часа и 50 минути. Постижението му е направо героизъм, като се има предвид, че той е на 63 години.
Любомир Палакарчев е истинска легенда в българския ултрамаратон. Негов, до скоро, бе най-дългогодишният рекорд на Ком-Емине. През далечната вече 1987 г. ярловецът преминава българската част на Стара планина за 5 дни и 14 часа. Постижението му бе недостижимо цели 28 години – до август 2015 г. Тогава Божидар Антонов смъкна с малко рекорда на 5 дни и 10 часа, а само месец по-късно Кирил Николов-Дизела постави рекорд, изминавайки трасето за 4 дни и 13 часа.
През това лято Палакарчев се включи в няколко маратонски и ултрамаратонски бягания – „Витоша” /100 км/, „Трявна Ултра” /141 км/, „Мальовица Скайрън” /19 км/.
Той е един от най-изявените доброволци на Витоша, като участва във всички акции от южната страна на планината, с негова помощ бяха възстановени няколко заслона, а сега предстои поставяне на маси и пейки.

Снимка – Калина Стефанова

 

Skip to content