fbpx

Откриване на Седмицата на гората

На 7 април в 11.00 ч. в Детския екостационар „Бели брези“ на Витоша се откри Седмицата на гората. Инициативата е на ДПП „Витоша“ и в нея се включи Клубът на лесовъдите-ветерани. Тържеството започна с химна на българските лесовъди „Хубава си, моя горо“, след което директорката на Парка Снежана Петрова приветства присъстващите и информира накратко за дейностите на ДПП „Витоша“ през настоящата година. Проф. Николай Колев и инж. Георги Петрушев поздравиха събралите се, след което беше представен Васил Даскалов – секретар на секция „Дърворезба“ в Задругата на майсторите на народните художествени занаяти и неговата изложба, представена в екостационара. Изложбата ще бъде отворена за посещения до 1-ви май 2014 г.

Нека винаги, когато запеем “Хубава си, моя горо” да помним, че автор на текста е Любен Каравелов, написал стихотворението в изгнание с носталгия по родната природа, а композитор – Георги Горанов.

Хубава си, моя горо

Хубава си, моя горо,
миришеш на младост,
но вселяваш в сърцата ни
само скръб и жалост.

Който веднъж те погледне,
той вечно жалее,
че не може под твоите
сенки да изтлее.

А комуто стане нужда
веч да те остави,
той не може, дорде е жив,
да те заборави.

Твоите буки и дъбове,
твоите шуми гъсти,
и цветята и водите,
агнетата тлъсти,

и божурът, и тревите
и твойта прохлада,
всичко, казвам, понякогаш
като куршум пада

на сърцето, което е
всякогаш готово
да поплаче, кога види
в природата ново,

кога види как пролетта
старостта изпраща,
и под студа и под снега
живот се захваща.

Откриване на Седмицата на гората 2014  Част от гостите Откриване на Седмицата на гората 2014  Тържествено откриване на Седмицата на гората с химна  проф. Николай Колев   Директорката на парка Сн. Петрова представя художника-дърворезбар Васил Даскалов   Албена Станева от ДПП