fbpx

Проведе се традиционният туристически поход “По стъпките на Чолака”

На 18 февруари (събота) над 200 души участваха в традиционния поход „По стъпките на Чолака“, посветен на Никола Крушкин – Чолака. По традиция походът започва от Драгалевския манастир, където Чолака е бил послушник и завършва в с. Бистрица – рожденото му място.

Никола Стефанов Крушкин – Чолака, наричан още „Шопският апостол“ е роден през 1836 г. в Бистрица. Рано останал сирак, той става послушник в Драгалевския манастир. Там, през 1862 г. Чолака среща Васил Левски. Събирайки дарове за манастира, Никола Крушкин обикаля градове и села и разпалва родолюбивата искра в сърцата на хората. Има заслуга за създаването на много от революционните комитети в Софийска околия, както и за този в Бистрица. Самият Левски присъства на някои от заседанията на комитета. Революционната и просветителската дейност на Чолака вървят заедно. В неговата книжарница на Софийския пазар „Куру чешме“ (на ъгъла на ул. „Алабин“ и бул. „Витоша“), наред с песнопойките се предлагат революционни брошури. Там редовно се провеждат заседанията на Софийския революционен комитет, укриват се членовете му, както и двама Ботеви четници, единият от които е братът на Левски, Петър Кунчев. Главната улица в с. Бистрица носи неговото име, а признателните бистричани са му издигнали барелеф в центъра на селото.

В похода се включиха туристическо дружество „Погледец“ (с. Бистрица),  ТД „Рилски турист“ (гр. Самоков),  екоклуб от гр. Етрополе, „Еделвайс” София, клуб „Мургаш 77″ (гр. София), дружествата от гр. Кюстендил и гр. Кнежа, ученици от  ОУ ” Христо Ботев” с. Търнава и  192 СУ “Христо Ботев” с. Бистрица.

На участниците в мероприятието бяха раздадени грамоти и юбилейни значки, а Дирекцията на Природен парк „Витоша“ осигури награди от богатата витошка библиотека – алманаха на Витоша, плакати за биоразнообразието на Парка, магнити и др.

Преходът премина много емоционално, като накрая завърши с народни танци и веселба в м. Плажа над с. Бистрица.