fbpx

София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г.

Днес 3.09.2021 г, на пресконференция в Столичната община кметът Йорданка Фандъкова обяви, че през 2024 г. София ще е световна столица на спорта. Това е съвместна инициатива на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта /ACES Europe/, на ЮНЕСКО и на Комисията по спорт на Европейския парламент, посочи столичният кмет. На срещата присъстваха Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет /СОС/ и председател на Фондация “София – европейска столица на спорта”, д-р инж. Анна Петракиева директор на ДПП „Витоша“ към ИАГ, Анатоли Илиев и Дамян Диков – съответно зам.-председател и изпълнителен директор на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и известния алпинист Дойчин Боянов.

През последните години София разви мащабна дейност в сферата на спорта, благодарение на инициативата на Фондация „София-Европейска столица на спорта“, за която София беше номинирана през 2014 г. и която ни беше присъдена за 2018 г. Столичният кмет каза, че само за тази година 109 са събитията в календара на инициативата на София-Европейска столица на спорта, като 48 от тях са на територията на парк Витоша. Целта на програмата е  повече софиянци да вземат участие в спортните прояви и да се създадат нови програми за подпомагане на детско-юношеския спорт.

На срещата с медиите беше представен отчет за дейностите по рехабилитация и възстановяване на туристическата инфраструктура на Природен парк “Витоша” от д-р инж. Анна Петракиева:

„За периода юни 2020 г. – септември 2021 г., бяха изградени два санитарни възела в м. Златните мостове и м. Офелиите. Изцяло е обновена сцената в туристически център „Алеко“ и се поставиха 2 маси „Витошки тип“. Ремонтирани бяха 11 чешми в различни части на Парка, възстановена е туристическа инфраструктура в м. Момина скала. В момента се чистят езерата в м. Дендрариума и Симеоновските езера, текат ремонтните дейности по възстановяване на туристическите алеи м. Златни мостове – до м. Момина скала с дължина 1470 м и алеята от м. Златни мостове – Кумата в два участъка с обща дължина – 400 м.“


Госпожа Петракиева апелира за толерантност от страна на гостите на Парка, тъй като изграждането и поддръжката изискват много усилия и средства. Тя благодари на всички  партньори от Столична община – в лицето на Фондация „София – европейска столица на спорта“, на Югозападно държавно предприятие и неговите структури, както и на всички доброволци и организации, които активно подпомагат реализирането на дейностите на Витоша.

снимка: Фондация “София-европейска столица на спорта”