fbpx

Табели с QR код разказват защо са важни мъртвите дървета на Витоша

За 87-ия рожден ден на парк “Витоша” екип на Дирекцията, WWF и партньори представиха нови табели, които приканват посетителите на Парка да се запознаят с огромното значение на мъртвата дървесина за живота в гората.

Табелите са изработени от дърво, с голямо изображение на QR код. След като бъде сканирано то отвежда потребителя до wwf.bg, където може да чуе любопитна информация за значението на мъртвата дървесина, защо е важна за доброто екологично състояние на гората и как тя предоставя местообитание и служи като храна за много видове животни, гъби, растения.

 „За съжаление, хората не са добре информирани и често се възмущават, когато видят паднали, сухи дървета в гората – смятат, че гората загива. А всъщност именно тези дървета са много важни за доброто състояние на една горска екосистема“, пояснява Нели Дончева, главен експерт „Гори“ във WWF.

Около 1/3 от видовете в българските гори се хранят, крият или дори прекарват живота си в дървесината на мъртвите дървета. Тя е  жизнено необходима за кълвачи, синигери, сови и други птици, най-различни бозайници и голямо многообразие от насекоми, мъхове, гъби и лишеи. 


„Доскоро практиката в горските стопанства в България беше сухата и паднала дървесна маса да бъде изнасяна. Това е много вредна практика. За щастие, вече започва да се обръща внимание на значението на мъртвата дървесина и на това, че тя не трябва да бъде изнасяна. Този процес обаче е бавен и труден“, допълва Дончева.

 Общо 82 ще бъдат табелите на Витоша, като първите три вече бяха монтирани в района между местността “Златните мостове” и хижа “Момина скала”.

текст: WWF България

Снимки: Вера Стаевска, Тихомира Методиева