Дарителска кампания по проект “Витоша – достъпна за всички!”

На 1 ноември 2017 г. стартира дарителската кампания под мотото  „Избери, за да помогнем!“  за изграждане на спортна алея за хора в неравностойно положение в местността Игликина поляна на Витоша За  целта на живот, физическа и психическа дееспособност и социална интеграция на хора с увреждане Дирекция на Природен парк „Витоша“ към Изпълнителна агенция по водите при МЗХБ разработва проект  „Витоша – достъпна за всички“ . Този Програма за изграждане на специализиран уред за повишаване на активността за хора с увреждане на опорно-двигателния апарат в едно от най-прекрасните места на Витоша със спиращ дъно панорамни гледки –  Игликина поляна , Ще има люлки, музикална стена, уред за висяне, фитнес уред, колело за раздвижване, лост за набиране, въртежка, рампа за наблюдение и информационен пункт. Предвидени са и специални маси с пейки, съобразени с ползването на хора в инвалидни колички, за да се избегне изолацията им от останалите туристи.

Природен парк „Витоша” е най-посещаваната защитена територия в България с над 3 милиона посетители. Част от тях са хора с увреждания, а други биха искали да излязат сред природата, но бариерите са много! Тази невъзможна група няма да има голяма нужда от природосъобразност. За да се осъществи това, е необходимо да се осигури достъп до местата за практикуване на адаптирани физически упражнения, които трябва да се ограничат до възможността да се изолира от обществото. Премахване на бариерата преди нощта с увреждания е в най-добрите възможности!

Ние сме задължени да се оттеглим от тях, преди да инвестираме средствата и опита за създаване на достъп до информация и информация.

Сумата, събрана в рамките на дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“ беше 2232,37 лева. Тъй като тя бе недостатъчна за реализирането на проекта, набирането на средства продължи чрез инициативата „Един ден на Витоша“, която продължи популяризирането на проекта „Витоша – достъпна за всички“, за да се съберат нужните средства за осъществяването му. Даренията се извършваха в три етапа – от служители на банката и допълнени от банката; чрез DMS VITOSHA на кратък номер17 777 (за който подновихме договора и остава активен); чрез набирателна сметка, която също остава активна.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИНИЦИАТИВАТА “ЕДИН ДЕН НА ВИТОША”

„Един ден на Витоша“ бе щафетен супер маратон, който се реализира по идея и с основното участие на Дойчин Боянов в подкрепа на хората с физически увреждания.

За един ден бе обиколена планината Витоша чрез повече от 15 вида спортно-туристически дейности, в компанията на известни спортисти, споделено с хора с увреждания.

Основната цел бе да се съберат средства в помощ на кампанията „Избери, за да помогнеш“ на Природен парк „Витоша“. Средствата бяха предвидени за изграждане на алея за спорт за хора в неравностойно положение в местността Игликина поляна. Всеки желаещ можеше да се включи в благотворителната инициатива чрез дарение с SMS или по банкова сметка.

Щафетният супер маратон започна в полунощ на 14 април със скоростно изкачване от Княжево до Копитото. Следваше колоездене, гребане с каяк, проникване в пещера, ски-алпинизъм, хендбайк, конна езда, парапланеризъм, скално катерене, издигане с балон, скок с бънджи и други.

В събитието се включиха едни от най-популярните, успешни и обичани спортисти:

 1. Антония Григорова – Планинско бягане. Участник в три зимни олимпиади. Национален състезател по ски-бягане и ориентиране. Притежател на рекорд за скоростно преминаване при жените от връх Ком до нос Емине през 2017 г.
 2. Боян Петров – Алпинист. Кандидат за изкачването на Хималайската корона с 10 изкачени осем хилядника.
 3. Веселин Овчаров – Парапланеризъм. Професионален акробатичен парапланерист с множество рекорди. Практикува скокове BASE и полети с костюм-крило.
 4. Евгени Балев – Победител в обиколката на България по колоездене.
 5. Илко Илиев – Планинско колоездене. Многократен шампион на България в дисциплините XCO и XCM, Masters.
 6. Кирил Николов – Дизела – Ориентиране. Вице-европейски шампион по ориентиране, многократен републикански шампион, рекордьор в планински маратони и др.
 7. Мартин Маровски – Алпинизъм. Автор на множество трудни премиерни маршрути за алпинизъм у нас и чужбина. Първият българин изкачил световноизвестната скално-ледена игла Серо торе в Патагония. Основател на „Школа по алпинизъм“.
 8. Николай Петков – Катерене и алпинизъм. Най-изявеният български катерач и алпинист с множество премиерни маршрути по света и у нас. Практикуващ катеренето във всички негови форми и разновидности. Зам.-председател на БФКА.
 9. Никола Калистрин – Ски-алпинизъм. Многократен републикански шампион и национален състезател по ски-алпинизъм на България.
 10. Росен Касабов – Пилот на топловъздушен балон, инструктор по бънджи скокове, парашутист и основател на клуб „Адреналин“.
 11. Станилия Стаменова – Кану-каяк. Световен и Европейски шампион по кану-каяк.
 12. Теодор Кисимов – Спелеология. Най-изявеният български спелеолог с рекорд в проникването и изследването на най-дълбоката пропаст в света „Крубер-Вороня“ в Кавказ.
 13. Спортен клуб „Мъшинг България“ – Тренировка и обучение на впрегатни кучета.
 14. Клуб по конен спорт „Тарсас“.

В някои от дисциплините се включиха и хора с увреждания, които активно спортуват, като Владимир Гюров и Иван Кожухаров.

Супер маратона „Един ден на Витоша“ бе организиран от Спортен клуб „Вертикален свят“ и Дирекция на Природен парк „Витоша“. С подкрепата на Фондация „София – европейска столица на спорта“, Национална спортна академия, Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград, Планинска спасителна служба, Nissan, Roo Bar, Red Bull и специалното съдействие на БТВ, като основен медиен партньор за популяризиране на инициативата със серия от репортажи, интервюта и живо студио в деня на събитието.

Щафетният супер маратон послужи като основа за създаване на документален филм за Витоша и възможностите, които планината предоставя за спорт и туризъм. Неговата премиера беше на 02.07.2018 г. в кино Люмиер Лидл в НДК. Сред официалните гости на събитието бяха ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Ненчо Гечев, Елен Герджиков –  председател на Столичния общински съвет, Анатолий Илиев –  организационен секретар на фондация „София – Европейска столица на спорта“, Борислав Велков – председател на съвета на директорите на НДК, представители на Югозападно държавно предприятие към МЗХГ, Министерство на околната среда и водите, Българския туристически съюз и др.

На 27 октомври 2018 г по случай 84 – тата годишнина от обявяването на ПП „Витоша“ се откри площадката за рехабилитация и спорт за хора с увреждания.

Площадката е реализирана изцяло с дарения от инициативи:

 • „Избери за да помогнеш“ на Райфазенбанк България ЕАД – 2232 лв.
 • „Един ден на Витоша“ дарения чрез DMS по време на щафетния супермаратон – 2100 лв.
 • Премиера на филма „Един ден на Витоша“ – 1940 лв.
 • Фондация „София Европейска столица на спорта“ -2500 лв.
 • Асоциация „Спорт в свободното време“- 2500 лв.
 • „Роо Брандс“ ООД – 2000 лв.
 • Милен Бъзински – 1000 лв.
 • Спортно състезание на група „Лунатични разходки на Витоша“ – 450 лв.
 • НДК 360 – Европейска вечер на спорт – 470 лв.
 • DMS -1607 лв.
 • Дарения по банкова сметка на ДПП „Витоша“ – 4625 лв.

Обща събрана сума до момента 21 424 лв.

Вие също може да участвате.

Дарете чрез:

SMS:

 • С текст DMS VITOSHA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори;
 • За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв.;
 • За ползвателите на услугата за мобилни оператори цената на 1 см е 1,20 лв. с ДДС.

Банкова информация за дарение:

Получател: Дирекция на Природен парк “Витоша”

IBAN: BG89TTBB94003121040423

BIC: TTBBBGSF

При банка: Сосиете Женерал Експрес банк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Или като подарък за ползване или цяла площадка от проекта:

Съоръжения ДПП Витоша

 

Съоръжения ДПП Витоша

 

27.10.2018 г. – Откриване на трите спортни площадки в м. Игликина поляна