Доброволци от Пощенска банка обновиха екопътека на Витоша

Доброволци от Пощенска банка реновираха кът за отдих и обновиха горската екопътека в местност Златните мостове заедно с екипа от Дирекция на Природен парк „Витоша“ във второто издание на инициативата „Зелени истории на открито“.

Екипът на Пощенска банка почисти района, освежи детските люлки в него и продължи с облагородяването на екопътеката, като направи достъпен стръмен участък със стъпала, сглоби и лакира дървен парапет за по-голяма сигурност при преминаване, постави нова маса „витошки тип“ и обособи кът за почивка. За най-малките посетители на планината доброволците от банката инсталираха интерактивно образователно табло. Стъпалата на пътеката, които служителите на финансовата институция изградиха, указват кои животни можем да срещнем в Природен парк „Витоша“, а интерактивното образователно табло показва на децата къде живеят те. Специално за най-малките участници в инициативата експерти на ДПП „Витоша“ организира уъркшоп, за да се запознаят с растенията ̶ част от екосистемата в планината, и да направят цветни нестандартни картички-картини с еко материали. След успешно свършената работа детската площадка на голямата поляна в местност Златните мостове се превърна в още по-привлекателно място за игри и забавления сред живата природа.

Проектът „Зелени истории на открито“ е част от устойчивата екологична политика на Пощенска банка. Инициативата, която се реализира за втора поредна година, показва как заедно, с обединени усилия, можем да променяме средата, която обитаваме. Основна цел на участниците е да провокират по креативен и забавен начин интереса на обществото към активен начин на живот и отговорно поведение към природните ресурси и да мотивират възможно най-много хора да полагат осъзнати действия за опазване на околната среда.  

Второто издание на проекта „Зелени истории на открито“ е с фокус върху животинските видове и техните местообитания и е продължение на започнатото през 2019 г., когато доброволците на Пощенска банка поставиха образователни табели, които разказват интересните истории за характерните растителни видове в района, сглобиха и лакираха дървено мостче, инсталираха пейки за пикник „витошки тип“, почистиха района и боядисаха детските люлки в него. Когато сканират QR кодовете на образователните табели, посетителите на парк „Витоша“ могат да научат повече за спецификите на дърветата и за дългосрочните цели на инициативата „Зелени истории на открито“ в специално създадена секция на интернет страницата на Пощенска банка.

„Екипният дух е силата, която притежаваме, и сме щастливи, че заедно служителите всяка година се включват с ентусиазъм в нашите инициативи за намаляване на вредния отпечатък върху околната среда, в доброволчески кампании по засаждане на дървета и почистване на площи, в грижа за животни, в информационни кампании, които насърчават активния начин на живот. Тези дейности са се превърнали в лични каузи за много от тях, а в инициативите често се включват и техните деца, приятели и семейства. Радваме се, че можем да реализираме отново проекта „Зелени истории на открито“, като го превърнем в устойчива инициатива, и да допринесем с действията си за облагородяване и опазване на околната среда. С проекта, който стартирахме през 2019 г., не просто си поставихме за цел да преобразим една горска пътека в местност Златните мостове и да я направим по-атрактивна за посетителите и гостите на планината, а поехме дългосрочен ангажимент за създаването и поддържането на една по-добра среда“, коментират от Пощенска банка.

Skip to content