НОВИНИ

За шеста година „Споделените игри“ помагат на деца в риск да спортуват на Витоша

За шеста поредна година Споделените игри събраха младежи и деца в риск за да покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество. На 6 юли на Игликина поляна Фондация „София – световна столица на спорта“, Национална спортна академия „Васил Левски“, Сдружение „Паракидс“ и Дирекцията на Природен парк „Витоша“ организираха за пореден път уникален спортен празник. В него предимно деца в неравностойно положение получаваха напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници ученици.

„Това събитие цели социализация и интеграция на младежи със специални нужди чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активния начин на живот чрез спорт. Вече близо две десетилетия тече процес по утвърждаване и популяризиране на Специализиран център „Игликина поляна“ в ПП „Витоша“ за спорт в планината и на благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма. Изградената през 2004 година от Дирекция на Природен парк „Витоша“ спортно-информационна алея за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в местността Игликина поляна се превърна в много посещавано и предпочитано място за отдих,“ каза при откриването на игрите инж. Севдалина Димитрова, директор на Природен парк „Витоша“.

Участниците бяха поздравени и от представителя на „Паракидс“ Христо Ждраков, както и от организационния секретар на „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев, който напомни за все по-нарастващата социална роля на Фондацията като един от приоритетите в дейността на Столична община.

На Игликина поляна бяха подготвени 13 сета за различни дисциплини, в които хора със специални нужди получаваха напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници. Всеки можеше да се пробва в изградените „станции“ за тенис на маса, бадминтон, волейбол, футбол, гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, подвижни игри с голяма топка, таекуондо. Най-голям интерес отново предизвика безплатният алпийски тролей, изграден от партньорите от „Вертикален свят“. Продължено бе сътрудничеството със Столична библиотека, която отново пренесе с „библиобусчето“ книгите в планината, изложени бяха няколко платна от специализирана изложба. При голям интерес преминаха и организираните от Дирекцията на ПП „Витоша“ лесовъдни игри, които по традиция освен състезателния си характер имат много силен възпитателен ефект.

Благодарим на всички приятели и гости, че припознаха нашата кауза да направим Витоша достъпна за всички. Нашите съвместни усилия превърнаха споделените игри в една от хубавите традиции случващи се на Витоша.

Skip to content