И тази година хиляди тръгнаха по стъпките на Алеко

Тържествата по отбелязването на 125-ата годишнина на туристическото движение в България и 170 години от рождението на Иван Вазов започнаха още в петък, 28 август в 17.00 часа с поднасяне на цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх. На другия ден вечерта, в събота 29 август се проведе традиционната Алекова вечер на хижа „Алеко” с туристи ветерани.

Кулминацията беше в неделя на Черни връх, където се състоя Национален туристически събор. В него участваха представители на туристически дружества, членове на БТС от цялата страна, Дирекция на Природен парк „Витоша“ и други държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.

След като изкачващите Черни връх финишираха, участниците в туристическия събор поднесоха цветя пред барелефа на Алеко Константинов на морената на връха. Последва тържествено откриване на празника с приветствия от гостите и награждаване на призьорите в изкачването на Витоша. Празничният концерт повиши настроението и постави финал на тържествата. 

Skip to content