Международен ден на доброволеца

 

Днес, 5 декември е Международният ден на доброволеца, който е учреден през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден правителствата и неправителствените организации във всички страни изказват уважението и благодарността си към доброволците и дават гласност на дейността им.

Дирекцията на Природен парк „Витоша“ отпразнува заедно със своите благодетелите и доброволците Международния ден на доброволеца в конферентната зала на Столична община на ул. „Париж“ №1. Сред присъстващите гости бяха известният алпинист Дойчин Боянов –  преподавател в НСА „Васил Левски“, Асен Алтънов – председател на РСО София, Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС, Аспарух Мачирски от „Мачирски спорт“, арх. Момерин, представители на ПСС, Софарма, ХоумМакс, ТД „Боерица“, „Ротари клуб“ и много други.

Тържеството започна с поздрав от директора на ДПП „Витоша“ ландш. арх. Снежана Петрова, която благодари на присъстващите за тяхната активност през изминалата година и изказа увереност за бъдещо сътрудничество в полза на Витоша. Експертите Мария Петкова и Сава Попсавов от ДПП „Витоша“ направиха обзор на извършените от доброволците дейности. Общата равносметка е над 500 доброволци, включили се в 20 доброволчески акции, освежени и лакирани елементи от общата паркова инфраструктура над 100 броя, освежена и допълнена лятна /лентова/ маркировка на два витошки маршрута, почистени канали и водостоци на 6800 л.м, извозени над 14 куб.м отпадъци, общо осиновени 20 броя обекти. Тази година беше изграден заслонът в м. Три кладенци по идея на арх. Момерин. Изградиха се 3 спортни площадки за хора в неравностойно положение в м. Игликина поляна, изцяло с дарения от много инициативи, част от които беше супермаратонът „Един ден на Витоша“, НДК 360, DMS кампанията на ДПП „Витоша“ „Избери, за да помогнеш“ и други. Оказа се почит към Боян Петров и Борис Туечки дългогодишни приятели на дирекцията и Витоша. Последва презентация за „Заслон 2050“ от арх. Момерин, който разказа за идеята и реализацията на този проект. След това се подписа договор за дарение на заслона на Дирекцията на Природен парк „Витоша“, като архитект Момерин пое ангажимента да поддържа безвъзмездно неговото състояние за срок от 10 години.

Тържеството завърши с прожекция на филма „Един ден на Витоша“ по идея и с основното участие на Дойчин Боянов и 16 видни наши спортисти, които демонстрираха възможностите които Витоша предлага за спорт.

Всички доброволци получиха благодарствени писма, календар с колаж от техните акции и други дребни подаръци, подготвени от ДПП „Витоша“ в знак на благодарност за отделеното време, за вложения труд и за обичта им към Витоша.

Доброволчеството е изключително специфична дейност. От една страна, човек се посвещава на една добра кауза – да прави живота на другите по-красив, по-добър и по-успешен. От друга обаче, се научава на безкористност, като дава, без да пита какво ще получи в замяна. А това, което всъщност получава като награда е безценно – удовлетворение, дълбока признателност и много нови приятели.

Skip to content