Тържествено отбелязване на международния ден на доброволчеството

На 5-ти декември 2019 г., Дирекцията на ПП “Витоша” за поредна година отпразнува международния ден на доброволчеството. Събитието се проведе Конферетната зала на Столична община на ул.“Париж“ №1 в София.

„Доброволчеството е изключително специфична дейност. От една страна, човек се посвещава на една добра кауза – да прави живота на другите по-красив, по-добър и по-успешен. От друга обаче, се научава на безкористност, като дава, без да пита какво ще получи в замяна. А това, което всъщност получава като награда е безценно – удовлетворение, дълбока признателност и много нови приятели. Ние, от Дирекцията на Природен парк „Витоша“ сме изключително щастливи да установим, че приятелите на Витоша с всяка изминала година се умножават. Благодарност и респект към всички доброволци“. Това каза д-р инж. Анна Петракиева, директор на ДПП Витоша на проведената днес церемония по случай отбелязването на Международния ден на доброволеца. 

 Сава Попсавов експерт доброволчески инициативи от дирекцията представи извършеното през годината с кратка презентация, а именно:

 • Общ брой участници в доброволческите акции: над 1500 човека;
 • Проведени доброволчески акции: 45;
  Изградени нови мостове/скари: 25;
  Изградени нови маси и пейки: 45;
 • Изработени и монтирани информационни табла: 10;  
  Освежени/лакирани елементи на парковата инфраструктура: повече от 150;
 • Почистени канавки/водостоци: повече от 5000 линейни метра;
 • Събрани и извозени над 30 м3 смесени отпадъци;
 • Ремонтирани и заредени с материали за първа помощ  горски аптечки: над 10;
 • Ремонтирани и възстановени туристически заслони: 2.

 Представена беше и новата инициатива „Тайните на Витошката гора“ част от дарителската кампания “Избери, за да помогнеш”. Подписаха се и няколко нови споразумения за осиновени обекти в планината.

Специална благодарност беше изразена на партньорите на парка: Югозападно държавно предприятие, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, известният алпинист Дойчин Боянов, Аспарух Мачирски, арх. Андрея Момерин, представители на туристическите дружества „Камен дел“ и „Боерица“, Софийски планински клуб, Българската федерация по катерене и алпинизъм, Ротари клуб София – Център, Райфайзенбанк, Лафка и други.

Skip to content