Уникални документи, свързани със 75 – годишнината на Природен парк „Витоша“ се представят на изложба „Витоша – страници от историята“

На 14.10.2009 г. в зала “Архиви” на ул. „Московска” № 5 в София беше открита изложбата “Витоша – страници от историята”, организирана от Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Държавнa агенция “Архиви” и Софийски държавен архив с любезното съдействие на Българско дружество за защита на птиците, Софийска градска художествена галерия и Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”.

Изложбата е посветена на 75 – годишния юбилей на Природен парк „Витоша“ и ще бъде отворена за посещения всеки делничен ден до 30.10.2009 г. Входът е свободен. Посетителите ще могат да се запознаят с уникални документи, свързани с опазването на витошката природа от края на 19-ти век до наши дни. За първи път се представят новооткрити документи, променящи историята на българската природозащита, включително първия регистър на защитените територии у нас, оригиналите на първия правилник за управление на парка Витоша, както и носещи подписа на цар Борис ІІІ документи, свързани с правилника за прилагане на Наредбата – закон за защита на родната природа.

0 Comments

Leave a Comment

Skip to content