Фотоизложба на Борис Туечки

На 13.04.2018 г. в 18.00 ч. в Народно читалище „Славянска беседа“ се  представи поредната фотоизложба на Борис Туечки.
За алпиниста Борис Туечки България е най-хубавата страна. Доказателство за това е нестихващата му жажда да я опознава и да запечатва с фотоапарата си красотите й и да ги прави достояние на всички нас чрез организиране на фотоизложби в рамките на инициативите на Българския фотоклуб.
С алпинизъм Борис Туечки започва да се занимава от 30-годишен. Днес, на 88 години, Борис Туечки пази спомени за красотата на света, видяна от множество върхове в Европа и Азия: Айлънд пик в Хималаите, трудния Матерхорн и Монблан в Алпите, 4- и 5-хилядници в Кавказ, сред които първенецът Елбрус… Удостоен е с всички отличия на Българския туристически съюз (БТС) – бронзов, сребърен и златен медал „Алеко Константинов“, и е майстор на спорта по алпинизъм. През 1984 г. на 54-годишна възраст се включва в българската експедиция до Еверест. Тогава за първи път българин – Христо Проданов, сам и без кислород, стъпва на най-високия връх на планетата и остава завинаги в ледената му прегръдка.
Най-паметното за Борис Туечки изкачване обаче се случва 10 години преди това. През 1974 г. той е ръководител на експедицията до Арарат в Турция. Участниците в тази експедиция, организирана от алпийския клуб на дружество „Алеко“, са 7 души и 4 от тях стават първите българи, изкачили върха, известен с легендата за Ноевия ковчег. Красотите на света той запазва в снимки, които е представял в множество фотоизложби.
„Ходил съм много – в Алпите, Кавказ, Памир… Но за мен България е най-хубавата страна – като природа, като даденост, – признава алпинистът. – Жалкото е, че при нас хората не ценят природата. Докато в Австрия, Швейцария, например, имат ред, чистота, пазят, уважават и обичат планината.
И днес Туечки не спира. Ходи в планината в сняг, бури и ветрове. Не пропуска събота-неделя да изкачи Черни връх, а през зимата – и да се спусне със ските си надолу.

Skip to content